Στα Θυρανοίξια του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Κάτω Καρυοφύτου η χορωδία μας
26
Απριλίου 2011, 13:55

Το Σάββατο 16 Απριλίου 2011, στις 18:00 μ.μ. έγιναν τα εγκαίνια αναστήλωσης του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Κ. Καρυοφύτου παρουσία του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Ξάνθης και Περιθεωρίου κ.κ. Παντελεήμων.
Ο Ιερός Ναός του Αγίου Γεωργίου αρχικά ήταν τζαμί και το χρησιμοποιούσαν οι Τούρκοι Οθωμανοί κάτοικοι του χωριού για τις θρησκευτικές τους τελετές. Με την άφιξη και εγκατάσταση τους οι Πόντιοι πρόσφυγες το μετέτρεψαν σε εκκλησία αφιερωμένη στην μνήμη του Αγίου Γεωργίου.

Μάλιστα, το 1923, ο Ανδρέας Καλταπανίδης μετέφερε μαζί του τον χειροποίητο Επιτάφιο από τον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Της Θεοτόκου Κανλικά της Τραπεζούντας στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου Κάτω Καρυοφύτου. Την δεκαετία του ʽ30 ο Ναός κατέρρευσε και οικοδομήθηκε η νέα εκκλησία του χωριού αφιερωμένη στην Ύψωση Του Τιμίου Σταυρού. Σήμερα, έχουν σωθεί το τοίχος-τέμπλο που αρχικά έβγαινε ο χότζας και μετέπειτα ο ιερέας, καθώς και ο αρχικά μιναρές και μετέπειτα καμπαναριό.
Την αναστήλωση του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου πραγματοποίησε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καρυοφυτιανών.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκε και η χορωδία του Συλλόγου ποντίων Ξάνθης και την ομόρφυνε με τους ήχους της λύρας και με ποντιακά παραδοσιακά τραγούδια.

Στα Θυρανοίξια του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Κάτω Καρυοφύτου η χορωδία μαςΣτα Θυρανοίξια του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Κάτω Καρυοφύτου η χορωδία μαςΣτα Θυρανοίξια του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Κάτω Καρυοφύτου η χορωδία μαςΣτα Θυρανοίξια του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Κάτω Καρυοφύτου η χορωδία μαςΣτα Θυρανοίξια του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Κάτω Καρυοφύτου η χορωδία μαςΣτα Θυρανοίξια του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Κάτω Καρυοφύτου η χορωδία μαςΣτα Θυρανοίξια του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Κάτω Καρυοφύτου η χορωδία μαςΣτα Θυρανοίξια του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Κάτω Καρυοφύτου η χορωδία μαςΣτα Θυρανοίξια του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Κάτω Καρυοφύτου η χορωδία μαςΣτα Θυρανοίξια του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Κάτω Καρυοφύτου η χορωδία μαςΣτα Θυρανοίξια του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Κάτω Καρυοφύτου η χορωδία μαςΣτα Θυρανοίξια του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Κάτω Καρυοφύτου η χορωδία μαςΣτα Θυρανοίξια του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Κάτω Καρυοφύτου η χορωδία μαςΣτα Θυρανοίξια του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Κάτω Καρυοφύτου η χορωδία μας