Κοπή Βασιλόπιτας & Βράβευση Αριστούχων 2012
31
Ιανουαρίου 2012, 18:51

Στην αίθουσα εκδηλώσεων του Συλλόγου Ποντίων Ν. Ξάνθης, το Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2012, τα μέλη μας είχαμε μια ακόμα ευκαιρία να ανταλλάξουμε μεταξύ μας ευχές για την καινούργια χρονιά , να ευχηθούμε τα καλλίτερα για τον σύλλογο και να βραβεύσουμε τα παιδιά των μελών μας που αρίστευσαν στα σχολεία η πέρασαν σε ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Την εκδήλωσε τίμησαν με την παρουσία τους ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου κ.κ. Παντελεήμων ο οποίος ευλόγησε και έκοψε την πίτα του συλλόγου, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ξάνθης κ. Δημαρχόπουλος Χαράλαμπος, ο οποίος εκπροσώπησε και τον Δήμαρχο Ξάνθης, εκπρόσωπος του Στρατηγού Διοικητή Δ'.Σ.Σ., εκπρόσωπος του Βουλευτή και π. Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αλέξανδρου Κοντού, ο περιφερειακός Σύμβουλος κ. Χαϊτίδης Δημήτριος ως εκπρόσωπος του Αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης κ. Καραλίδη Φώτη, ο επί κεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου Αβδήρων κ. Τσιτιρίδης Γεώργιος, ο εκπρόσωπος του επί κεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου της Ξάνθης κ. Πούλιου Χρήστου, οι πολιτευτές κ. Τσαλίδης Φίλιππος και κ. Ανδρέου Γεωργία, σύσσωμο το Δ.Σ., πολλά μέλη και παιδιά μελών του συλλόγου.

Στην αρχή της εκδήλωσης ακοούστηκαν ποντιακά τραγούδια από την χορωδία του Συλλόγου.

Στην προσφώνηση του ο Πρόεδρος του συλλόγου κ. Ρωμανίδης Θεόδωρος, μετά το καλωσόρισμα, αναφέρθηκε στην εορτή των Τριών Ιεραρχών σημειώνοντας μεταξύ των άλλων «Οι Τρεις Ιεράρχες τάραξαν τα νερά της εποχής τους και άφησαν παρακαταθήκες με αιώνια αξία για τις οποίες δυστυχώς έχουμε άγνοια ενώ ταυτόχρονα υπάρχει απαξίωση γι' αυτούς στην πατρίδα μας. Άνθρωποι με ανοιχτούς πνευματικούς ορίζοντες, οι Πατέρες της Εκκλησίας τονίζουν κατ' επανάληψιν στα κείμενά τους την αξία της αρχαίας ελληνικής παιδείας. Η παιδεία κατά τους Τρεις Ιεράρχες πρέπει να αποτελεί δρόμο απελευθέρωσης προσωπικής και κοινωνικής, όχι διαδικασία εξαναγκασμού και ανελευθερίας.»

Στην συνέχεια αναφέρθηκε επιγραμματικά στην εκπαίδευση στον Πόντο σημειώνοντας «Η αγάπη και ο σεβασμός που έδειχναν οι Πόντιοι στα γράμματα και η προτεραιότητα που έδιναν στις σπουδές των παιδιών τους φαίνεται από το γεγονός ότι κάθε ελληνική κοινότητα που αριθμούσε πάνω από 10 οικογένειες διατηρούσε ελληνικό σχολείο».

Τέλος απευθυνόμενος στους παρευρισκόμενους και ιδίως στα παιδιά διάβασε, ως ευλαβικό μνημόσυνο για την συμπλήρωση τεσσάρων χρόνων αποδημίας του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου, κείμενο από ομιλία –προτροπή Του προς τον Ελληνικό λαό «Κράτα γερά μέσα σου τα ζώπυρα της πίστεως που παρέλαβες από τους γονείς σου. Η Ελλάδα είναι η χώρα των μεγάλων αγώνων για την κατίσχυση των μεγάλων ιδανικών. Μην αφήσεις τη χώρα σου να χάσει το χαρακτήρα της και να μετατραπεί σε μάζα ανθρώπων, χωρίς συνείδηση, χωρίς εθνικότητα και χωρίς ταυτότητα. Μέσα σ' αυτή τη μάζα κινδυνεύεις να γίνεις ένα νούμερο, ένας αριθμός, να χάσεις την ελευθερία της προσωπικότητάς σου. Αδελφοί, μείνατε εδραίοι και αμετακίνητοι σε όσα μάθατε και σε όσα επιστώθητε. Μείνατε σταθεροί στην πίστη και στα ιδανικά του Γένους. Αυτό είναι το χρέος μας.»

Στους χαιρετισμούς τους οι εκλεκτοί παρόντες εξήραν το έργο του συλλόγου, συνεχάρησαν για την πρωτοβουλία αυτή και ευχήθηκαν τα καλλίτερα για τον σύλλογο.

Ακολούθησε η πολύ ενδιαφέρουσα ομιλία της Προέδρου του Σ.Πο.Σ. Ανατ. Μακ- Θράκης κ. Χρύσας Μαυρίδου με το ιδιαίτερα σημαντικό θέμα για του Ποντίους «Η ποντιακή διάλεκτος εκπέμπει SOS»

Βραβεύθηκαν συνολικά 18 μαθητές και μαθήτριες.

Ιωαννίδου Γεωργία Άνθιμος 7ο Γυμνάσιο

Καραβασιλειάδου Γεωργία Αχιλλέας 3ο Γυμνάσιο

Κατσούλης Πέτρος Γεώργιος 3ο Γυμνάσιο

Κυρλίδου Ραφαέλα Χρήστος 2ο Γυμνάσιο

Λελεκίδου Κωνσταντινιά Απόστολος 1ο Γυμνάσιο

Μακρίδου Χρυσούλα Ιωάννης Ι.Γ.'ΑΞΙΟΝ»

Παπαδοπούλου Ελισάβετ Γεώργιος 1ο Γυμνάσιο

Παπαδόπουλου Παναγιώτα Γεώργιος 3ο Γυμνάσιο

Παπαδόπουλος Σπυρίδων Κωνσταντίνος 3ο Γυμνάσιο

Γκουδίνα Αναστασία Γεώργιος 2ο Λύκειο

Κυρλίδου Αναστασία Χρήστος 2ο Λύκειο

Κωνσταντινίδου Σόνια Ευδοκία Γεώργιος 1ο Λύκειο

Χαϊτίδης Ευστράτιος Δημήτριος 3ο Λύκειο

Επιτυχόντες σε ΑΕΙ ΤΕΙ

Γιώρας Κωνσταντίνος Πασχάλης

Ιωαννίδης Μιχαήλ Άνθιμος

Λάϊτσα Ραφαηλία Λεωνίδας

Λελεκίδης Γεώργιος Απόστολος

Στεφανίδου Γενοβέφα Χαράλαμπος

Ακολούθησε η κοπή βασιλόπιτας , στην αίθουσα της Λέσχης, όπου οι κυρίες του Συλλόγου δεξιώθηκαν τους συμμετέχοντες με ποντιακά εδέσματα. Στους τυχερούς της βραδιάς, μεταξύ των οποίων και ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης μας, δόθηκε αναμνηστικό δώρο.

Και του χρόνου.

Σύλλογος Ποντίων Ν. Ξάνθης

 

Κοπή Βασιλόπιτας & Βράβευση Αριστούχων 2012Κοπή Βασιλόπιτας & Βράβευση Αριστούχων 2012Κοπή Βασιλόπιτας & Βράβευση Αριστούχων 2012Κοπή Βασιλόπιτας & Βράβευση Αριστούχων 2012Κοπή Βασιλόπιτας & Βράβευση Αριστούχων 2012Κοπή Βασιλόπιτας & Βράβευση Αριστούχων 2012Κοπή Βασιλόπιτας & Βράβευση Αριστούχων 2012Κοπή Βασιλόπιτας & Βράβευση Αριστούχων 2012Κοπή Βασιλόπιτας & Βράβευση Αριστούχων 2012Κοπή Βασιλόπιτας & Βράβευση Αριστούχων 2012Κοπή Βασιλόπιτας & Βράβευση Αριστούχων 2012Κοπή Βασιλόπιτας & Βράβευση Αριστούχων 2012Κοπή Βασιλόπιτας & Βράβευση Αριστούχων 2012Κοπή Βασιλόπιτας & Βράβευση Αριστούχων 2012Κοπή Βασιλόπιτας & Βράβευση Αριστούχων 2012Κοπή Βασιλόπιτας & Βράβευση Αριστούχων 2012Κοπή Βασιλόπιτας & Βράβευση Αριστούχων 2012Κοπή Βασιλόπιτας & Βράβευση Αριστούχων 2012Κοπή Βασιλόπιτας & Βράβευση Αριστούχων 2012Κοπή Βασιλόπιτας & Βράβευση Αριστούχων 2012Κοπή Βασιλόπιτας & Βράβευση Αριστούχων 2012Κοπή Βασιλόπιτας & Βράβευση Αριστούχων 2012Κοπή Βασιλόπιτας & Βράβευση Αριστούχων 2012Κοπή Βασιλόπιτας & Βράβευση Αριστούχων 2012Κοπή Βασιλόπιτας & Βράβευση Αριστούχων 2012Κοπή Βασιλόπιτας & Βράβευση Αριστούχων 2012