Ιστορικό

Ιστορικό

Ο Σύλλογος Ποντίων Ν. Ξάνθης από την ίδρυσή του το 1974, μέχρι σήμερα προσπαθεί να διατηρήσει και να μεταλαμπαδεύσει την Ιστορία, τον πολιτισμό, τα ήθη και τα έθιμα του αλησμόνητου Πόντου στις νεότερες γενιές.

Με τη δύναμη και ενεργή συμμετοχή των εκατοντάδων εγγεγραμμένων μελών κατάφερε να ανεγείρει τη δική του πενταόροφη πολιτιστική κυψέλη, στην οποία διατηρεί τμήματα Νεολαίας, Γυναικών, Χορωδίας, Εκμάθησης ποντιακών παραδοσιακών χορών και λύρας, Θεάτρου και Βιβλιοθήκης.

Τα χορευτικά του συγκροτήματα έχουν κάνει εμφανίσεις τόσο στην Ελλάδα, όσο και σε χώρες του εξωτερικού, όπως Γερμανία, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, το Μαυροβούνιο, την Κύπρο και αλλού.

Το Τμήμα Νεολαίας του Συλλόγου είναι από τα πρώτα τμήματα Νεολαίας ποντιακών σωματείων που οργανώθηκαν στην Ελλάδα. Έχει καταφέρει μεταξύ άλλων , να καθιερώσει με τη νεολαία του συλλόγου Βέροιας το «Συναπάντημα» στην Παναγία Σουμελά στο ξεκίνημα του. Έχει επίσης την ευθύνη για την διεξαγωγή των εκδηλώσεων «ΘΥΜΙΣΜΑΤΑ & ΠΑΡΧΑΡΙΑ» ενός τριήμερου μουσικοχορευτικού λαϊκού πανηγυριού που λαμβάνει χώρα στις αρχές του Αυγούστου κάθε χρόνο στην Ξάνθη και υποστηρίζεται από το Τμήμα Νεολαίας.

Οι εκδηλώσεις του Τμήματος Γυναικών, με τη δημιουργία και έκθεση ποικίλων χειροποίητων ειδών, την παραγωγή παραδοσιακών ποντιακών εδεσμάτων, καθώς και τη διοργάνωση ομιλιών για την υγεία, το περιβάλλον κ.ά., προσελκύουν το ενδιαφέρον του κοινού και αποδεικνύονται ιδιαίτερα επιτυχείς.

Το νεοσύστατο Τμήμα Χορωδίας του Συλλόγου έχει συμμετάσχει σε εκδηλώσεις του Στρατού και των Δήμων του Ν. Ξάνθης.

Ο Σύλλογος Ποντίων Ν. Ξάνθης έχει να επιδείξει πρωτοβουλίες όπως:

Το Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο που συνδιοργάνωσε το 1995 με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης με θέμα «Ο ΒΙΑΙΟΣ ΕΞΙΣΛΑΜΙΣΜΟΣ & ΕΚΤΟΥΡΚΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΛΑΩΝ ΤΗΣ ΜΙΚΡΑΣ ΑΣΙΑΣ & ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ», τα πρακτικά του οποίου έχουν εκδοθεί σε τρεις γλώσσες (ελληνική , ρώσικη, αγγλική).

Το Μνημείο του Προσφυγικού Ελληνισμού που κοσμεί την Πλατεία Ελευθερίας της πόλης μας, τα αποκαλυπτήρια του οποίου έγιναν τον Ιούνιο του 1997 από τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Απόστολο Κακλαμάνη.

Την καταγραφή της τοπικής Ιστορίας (της Θράκης και ειδικότερα της Ξάνθης) από την αρχαιότητα έως τις μέρες μας και το πέρασμα αυτής στην Α/θμια και Β/θμια εκπαίδευση. Ένα έργο- οδηγός για την υπόλοιπη Ελλάδα, που χαίρει της αποδοχής της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και των άλλων φορέων του νομού, το οποίο πραγματοποιήθηκε από επιστημονική επιτροπή με επικεφαλή το φιλόλογο και συγγραφέα κ. Αθανάσιο Μουσόπουλο.

Επίσης με την καθοδήγηση και την επιστημονική έρευνα της κ. Μαρίας Βεργέτη, Λέκτορος του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, έχει γίνει καταγραφή της Ιστορίας των Ποντίων στο νομό της Ξάνθης από το 1922 έως σήμερα, καθώς και των νεοπροσφύγων που έχουν έρθει στην πόλη μας την τελευταία δεκαετία.

Την αδελφοποίηση του Συλλόγου μας με το σύλλογο των Ελλήνων του Σαρτανά Μαριούπολης στην Ουκρανία το 1999, με την υποστήριξη της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και του Δήμου Ξάνθης και σε συνεργασία της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού, για τη διεύρυνση και πιο αποτελεσματική ανάπτυξη των σχέσεων της Ελλάδας με τους απόδημους Έλληνες της Ουκρανίας.

Οι παρεμβάσεις του συλλόγου για την παροχή στου αδερφούς νεοπρόσφυγες από τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης είναι πολύπλευρες και ουσιαστικές, όπως η δημιουργία του ΚΕ.Π.Υ.Π. στην Ξάνθη (Κέντρου Πληροφόρησης και Υποστήριξης Παλιννοστούντων-Ομογενών Νομού Ξάνθης), με την συνεργασία της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού, το οποίο παρέχει εξαιρετική βοήθεια στην επίλυση των καθημερινών προβλημάτων των νεοπροσφύγων. Επιπλέον, δωρεάν μαθήματα ελληνικής γλώσσας και επιστημονικής ορολογίας στις εγκαταστάσεις του Συλλόγου, κέντρα στήριξης και επαγγελματικού προσανατολισμού, οικονομικές ενισχύσεις και κοινωνικές εκδηλώσεις κ.ά.

Βοήθησε στους νεοπρόσφυγες από την Γεωργία, στη συλλογή των στοιχείων των περιουσιών τους. Η συλλογή των στοιχείων αυτών έγινε από μέλη του συλλόγου και στάλθηκαν στο Υπουργείο Εξωτερικών προκειμένου να γίνουν οι αναγκαίες ενέργειες για την αποζημίωση τους για τις περιουσίες που άφησαν φεύγοντας από εκεί.

Την ανιστόρηση της Ιεράς Μονής της Αγίας Σοφίας της Τραπεζούντας, μια μεγαλόπνοη προσπάθεια που ξεκίνησε πρόσφατα και για το λόγο αυτό έχει συσταθεί Επιτροπής Ανέγερσης από τους φορείς του νομού και όχι μόνο.

Ο σύλλογος υλοποίησε πρόγραμμα « Παροχή ΣΥΥ κατά της ανεργίας και του κοινωνικού αποκλεισμού» με τη συνεργασία της ΕΚΠΟΣΠΟ ΝΟΣΤΟΣ από τον Αύγουστο 2006 έως το Σεπτέμβριο 2008, συνολικού προϋπολογισμού 300.000,00€

Το 2007 κατέθεσε αίτηση – πρόταση στην ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ Ν. ΞΑΝΘΗΣ, για την υπαγωγή στις διατάξεις του Leader Plus με θέματα , μεταξύ άλλων:

-    Θεατρική παράσταση «Σα κρύα τη λουτρού»

-    Έκδοση βιβλίου Λευκώματος με τίτλο «ΠΟΝΤΙΩΝ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ» (30 χρόνια του Συλλόγου)

Το πρόγραμμα, συνολικού προϋπολογισμού 79,856,85€ εγκρίθηκε και υλοποιήθηκε το 2008.

Το Θεατρικό Τμήμα του Συλλόγου, δημιουργήθηκε και μέχρι σήμερα έχει ανεβάσει τα θεατρικά έργα « Ο κλήδονας», «Ο ξενιτέας», «Η αποθήκη της Στομφορίνας» και « Η ανεψιά τη Βεβαία» του Φίλωνα Κτενίδη, καθώς και το έργο του Ντάριο Φο «Όποιος κλέβει ένα πόδι κερδίζει στην αγάπη». Με τα παραπάνω έργα έχει δώσει τριάντα μία (31) παραστάσεις σε διάφορες πόλεις (Ξάνθης Κομοτηνή, Αλεξανδρούπολη, Ορεστιάδα, Σάπες, Ίασμο, Χρυσούπολη, Θάσο, Καβάλα, Κοκκινόχωμα Καβάλας, Θεσσαλονίκη, Βέροια, Καρδίτσα, Αθήνα, Νάξο). Συμμετείχε στο 2ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Ορεστιάδας, στο 17ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Καρδίτσας, στο 2ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Βέροιας, και στους 16ουςΠανελλήνιους Θεατρικούς Αγώνες του Δήμου Ζωγράφου. Στα παραπάνω Φεστιβάλ απέσπασε βραβεία και διακρίσεις (Βραβείο 1ου Γυναικείου έργου, Βραβείο Σκηνικών, 2ο Βραβείο κοινού, διάκριση για την άρτια επιμέλεια προγράμματος). Τέλος εκπροσώπησε τη Θράκη στην 9η Συνάντηση Ερασιτεχνικών Θιάσων Αιγαίου μετά από πρόταση του Υπουργείου Μακεδονίας – Θράκης. Τις παραπάνω παραστάσεις υπολογίζεται πως παρακολούθησαν εννέα χιλιάδες (9.000) περίπου θεατές.

Τελευταία ενημέρωση: 27 Νοεμβρίου 2011, 18:21

Σχετικά άρθρα