Η μάνα της προσφυγιάς
21
Μαΐου 2012, 22:27

Με κεντρική ομιλήτρια την κ. Παρθένα Τσοκτουρίδου, ποιήτρια – συγγραφέα από την Πτολεμαϊδα, την παρουσία του πατέρα Παϊσιου ως εκπροσώπου του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Ξάνθης και Περιθεωρίου κ.κ. Παντελεήμονα και του αντιδημάρχου κ. Μούρκα, ως εκπρόσωπο του Δημάρχου Ξάνθης, πραγματοποιήθηκε στις 13 Μαΐου 2012 η καθιερωμένη εκδήλωση «Η Μάνα της προσφυγιάς» με την ευκαιρία της παγκόσμιας ημέρας της Μητέρας.

Στο καλωσόρισμα του ο Πρόεδρος του Συλλόγου κ. Ρωμανίδης Θεόδωρος αναφέρθηκε στην Πόντια Μάνα σημειώνοντας «Για σχεδόν 28 αιώνες , εκεί στην απομονωμένη πατρίδα μας τον Πόντο αποτέλεσε το στιβαρό πυλώνα γύρω από το οποίο διατηρήθηκαν οι αξίες του θεσμού της οικογένειας και της ορθοδοξίας, που κράτησαν ζωντανό τον ελληνισμό».

Και όταν οι δραματικές περιστάσεις του διωγμού την υποχρέωσαν να δημιουργήσει τη ζωή από την αρχή «..οι άξιες Μάνες δεν λύγισαν. Με την δύναμη της ψυχής της , με δουλειά και το μυαλό της κατάφερε να έχει στρωμένο το τραπέζι με όλα τα εδέσματα της προόδου, της δημιουργίας και της ομορφιάς».

Στην ιδιαίτερα συγκινητική της ομιλία η κ. Τσοκτουρίδου αναφέρθηκε στη Μάνα μέσω από μια διασκευασμένη παραμυθο - ιστορία, βασισμένη στο παραμύθι του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν «Η καρδιά της μάνας», «...που μ' έκανε να συνδυάσω και να επεξεργαστώ το αλληγορικό παραμύθι του των υψηλών νοημάτων τόσο με την καρδιά της μάνας της προσφυγιάς όσο και με την καρδιά της κάθε μάνας, ένα παραμύθι που δεν είναι μύθος, αλλά έχει μεγάλη σχέση με την αλήθεια, την ιστορία, την πραγματικότητα όσον αφορά την παρουσία και την παρρησία της στη ζωή των παιδιών της με τις τρανές θυσίες και την άπειρη αγάπη της».

Μάνες όλου του Κόσμου. «Ξέρουμε πως έχετε τεράστια δύναμη μέσα σας και μέσα στην καρδιά σας πηγάζει μια αληθινή, αγνή και χωρίς όρια αγάπη για όλα τα παιδιά σας, για όλα τα παιδιά του κόσμου.
Το βλέμμα σας το αγαπημένο, το βλέμμα σας το λατρευτό, το άγιο χέρι σας το κουρασμένο, πάντα μ' αγάπη, Μητέρες, φιλούμε και την καρδιά σας υμνούμε, Μάνες βασανισμένες, που σε σας πολλά χρωστούμε, μανούλες γλυκύτατες, πολύ-πολύ σας ευχαριστούμε».

Ήταν τόση η συγκίνηση που πολλές κυρίες που παραβρέθηκαν ζήτησαν το κείμενο της ομιλίας της ώστε, ως παραμύθι, να το μεταφέρουν στα παιδιά και στα εγγόνια τους.

Η εκδήλωση έκλεισε με τραγούδια - ύμνους στην Μάνα από την χορωδία και στην συνέχεια με προσφορά καφέ και αναψυκτικών από τις κυρίες του Συλλόγου μας τα οποία συνόδεψαν με ποντιακά πυροσκί και ωτία.

Χρόνια σας πολλά, Μανούλες.

Σύλλογος Ποντίων Ν. Ξάνθης

 

Η μάνα της προσφυγιάςΗ μάνα της προσφυγιάςΗ μάνα της προσφυγιάςΗ μάνα της προσφυγιάςΗ μάνα της προσφυγιάςΗ μάνα της προσφυγιάςΗ μάνα της προσφυγιάςΗ μάνα της προσφυγιάςΗ μάνα της προσφυγιάςΗ μάνα της προσφυγιάςΗ μάνα της προσφυγιάςΗ μάνα της προσφυγιάςΗ μάνα της προσφυγιάςΗ μάνα της προσφυγιάςΗ μάνα της προσφυγιάςΗ μάνα της προσφυγιάςΗ μάνα της προσφυγιάςΗ μάνα της προσφυγιάς