Η Bουλή των Aντιπροσώπων στις ΗΠΑ αναγνώρισε τις σφαγές των Αρμενίων από τους Οθωμανούς Τούρκους ως γενοκτονία.
05
Μαρτίου 2010, 10:28

Πηγές: Φάνης Μαλκίδης, Γιώργος Μπίστης

Η Γενοκτονία των Αρμενίων, η Γενοκτονία των Ελλήνων  και οι άλλες γενοκτονίες:

Η απόφαση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων να δεχθεί το σχέδιο ψηφίσματος για το θέμα της γενοκτονίας των Αρμενίων, αποτελεί μία νίκη της ιστορίας της αλήθειας έναντι της πολιτικής και των συμφερόντων.  Το ψήφισμα που καλεί τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα να αναγνωρίσει τις σφαγές των Αρμενίων ως γενοκτονία στην επίσημη αμερικανική πολιτική, αποτελεί μία νίκη της συνέπειας και της πίστης στο τελικό αποτέλεσμα. Είναι το αποτέλεσμα μιας μακρόχρονης προσπάθειας της Αρμενικής Διασποράς, η οποία κινήθηκε έξω από κρατικές λογικές και συμφέροντα, υλοποιώντας το αίτημα για αναγνώριση ενός αποσιωπημένου εγκλήματος.

Η απόφαση αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς την αναγνώριση, την  μη επανάληψη και την αποτροπή των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας. Μάλιστα σε μία παράγραφο των  εννέα σελίδων ψήφισμα τονίζεται πως «η αδυναμία των εθνικών και διεθνών αρχών να τιμωρήσουν τους υπεύθυνους για την Γενοκτονία των Αρμενίων είναι και ένας από τους λόγους για τους οποίους έχουν έκτοτε γίνει και άλλες γενοκτονίες».

Παράλληλα,  η απόφαση αποτελεί και ένα προηγούμενο για να ανοίξει ο κύκλος τόσο στις Ηνωμένες Πολιτείες, όσο και αλλού για την αναγνώριση και άλλων γενοκτονιών. Και συγκεκριμένα, της γενοκτονίας των Ελλήνων, η οποία υλοποιήθηκε από τον ίδιο θύτη, τον ίδιο υπεύθυνο.

Η  Γενοκτονία των Αρμενίων, όπως και η Γενοκτονία των Ελλήνων,  είναι ένα αδιαμφισβήτητο γεγονός, το αναγνωρίζει η συντριπτική πλειοψηφία των ερευνητών.         Τώρα, είναι ώρα και η Τουρκία να αναγνωρίσει την πραγματικότητα των Γενοκτονιών που έχει διαπράξει, χωρίς να τις αρνείται. Είναι ένα βήμα μπροστά για την αλήθεια, είναι μία πράξη θάρρους αναγνώρισης των εγκλημάτων και της πραγματικής φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των λαών.

Στην εναρκτήρια ομιλία του ο πρόεδρος του σώματος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, κ. Χάουαρτ Μπέρμαν ήταν καταπέλτης εναντίον της Τουρκίας καταγράφοντας μαρτυρίες για την γενοκτονία από αμερικανικά, βρετανικά, γερμανικά, ιταλικά, σουηδικά, και έγγραφα άλλων χωρών που επιβεβαιώνουν την βαρβαρότητα των Οθωμανών Τούρκων για την εκ προμελέτης σφαγή και εθνικό ξεκαθάρισμα των Αρμενίων. Εκθέσεις και θέσεις ακαδημαϊκών, ερευνητών και από το Ισραήλ που καταδικάζουν την Τουρκία για τα εγκλήματά της. Ο κ. Μπέρμαν είπε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες ως ηγέτιδα χώρα στην υπεράσπιση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, έχει την ηθική υποχρέωση να περάσει το ψήφισμα.

Ο δε κ. Άκερμαν που υποστήριξε την αναγνώριση, υπέδειξε τους τρεις επιζώντες της γενοκτονίας που παρευρέθηκαν,  ηλικίας, 97, 98 και 105 και είπε « Είναι εδώ για δικαιοσύνη. Για πόσο ακόμα θα περιμένουν;”

Ο  Ελληνοαμερικανός βουλευτής Gus Bilirakis, από την Πολιτεία Φλόριντα, είπε «επιβάλλεται να αναγνωριστεί ως γενοκτονία η σφαγή ενάμιση εκατομμυρίου αθώων Αρμενίων, περιλαμβανομένων γυναικών και παιδιών, που έπεσαν στα χέρια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Η γενοκτονία των Αρμενίων είναι ένα ιστορικό γεγονός το οποίο τεκμηριώνεται από αδιάσειστα στοιχεία.» Ο ομογενής βουλευτής τόνισε ότι «γενοκτονίες οπουδήποτε και οποτεδήποτε εκδηλώνονται, είτε έγιναν από Οθωμανούς στις αρχές του 20ου αιώνα, είτε έγιναν από το Τρίτο Ράιχ στα μέσα του 20ου αιώνα, είτε έγιναν πιο πρόσφατα στο Νταρφούρ, δεν πρέπει να αγνοούνται αλλά επιβάλλεται να επισημαίνονται και να καταδικάζονται γιατί αποτελούν βαρύ πλήγμα κατά της ανθρωπότητας». Στην συνέχεια επεξήγησε ότι είναι σημαντικό οι Ηνωμένες Πολιτείες να καταδικάζουν παλιές και σύγχρονες γενοκτονίες διότι διαφορετικά θα δημιουργηθεί ένα επικίνδυνο προηγούμενο το οποίο θα μπορούσε να ενθαρρύνει την επανάληψη τέτοιων απεχθών πράξεων στο μέλλον.

Ένας άλλος Ελληνικής καταγωγής βουλευτής, ο Δημοκρατικός John Sarbanes, από την Πολιτεία Μαίρυλαντ, εξήρε το σθένος που επέδειξαν τα μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Βουλής τα οποία, κατά την έκφρασή του, «έριξαν την ψήφο τους υπέρ της ιστορικής ακρίβειας και της ηθικής ακεραιότητας». Σε δήλωσή του στην Ελληνική Υπηρεσία της «Φωνή της Αμερικής» ο ομογενής βουλευτής εκτίμησε ότι η έγκριση του ψηφίσματος αυτού «μπορεί να βοηθήσει την Τουρκία και τον λαό της στις προσπάθειες που καταβάλουν για να καταστούν ανοιχτή και ελεύθερη κοινωνία

Η πρώτη αντίδραση της Ελληνοαμερικανικής κοινότητας στην εξέλιξη προήλθε από τον Basil Mossaides, διευθυντή της ΑΧΕΠΑ, της μεγαλύτερης οργάνωσης ελληνικής κληρονομιάς στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά, ο οποίος μιλώντας  στην Ελληνική Υπηρεσία της Φωνής της Αμερικής τόνισε. «Η ΑΧΕΠΑ συνεχάρη την Αρμενική κοινότητα στην Αμερική για την επιμονή της να διατηρήσει στην μνήμη όλων τη φοβερή γενοκτονία που έγινε στις τελευταίες ημέρες της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Οι ηγέτες της Ελληνοαμερικανικής οργάνωσης πιστεύουν πως η Ιστορία δεν αλλάζει ούτε με την πάροδο του χρόνου ούτε από λομπίστες με μεγάλες τσέπες». Καταλήγοντας ο κ. Μοσαϊδης τόνισε πως «η ΑΧΕΠΑ σαν οργάνωση που στάθηκε πάντοτε υπέρ της αλήθειας και υπέρ του δικαιώματος των ανθρώπων να ζουν χωρίς φόβο, εκφράζει ευγνωμοσύνη στα μέλη του Κογκρέσου που με την ψήφο τους έκαναν ότι ήταν σωστό να γίνει».

Την   17η Μαρτίου, το Σουηδικό Κοινοβούλιο θα αποφασίσει με ψηφοφορία αν θα ΔΕΧΤΕΙ ΩΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ τη βαρβαρότητα που υπέστησαν οι Έλληνες από το οθωμανικό και το τουρκικό κράτος, από τους Νεότουρκους.

Για να στηρίξετε το ψήφισμα για τη Γενοκτονία των Ελλήνων στο Σουηδικό Κοινοβούλιο (Τετάρτη  17 Μαρτίου 2010 ) επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.folkmordet1915.se/aktuellt_aktioner.html και στείλτε όλοι ένα μήνυμα.