Βραδιά λαογραφίας
08
Μαρτίου 2016, 02:00
Εξαιρετική εμφάνιση και γλέντι του χορευτικού τμήματος.
Βραδιά λαογραφίας, μεγάλο χορευτικό
08
Μαρτίου 2016, 02:00
Εξαιρετική εμφάνιση και γλέντι του χορευτικού τμήματος.
Παιδική βραδιά λαογραφίας,
02
Μαρτίου 2016, 02:00
Εξαιρετική παρουσία των παιδιών μας. Μπράβο.
Παρέλαση Λαογραφίας 2012
21
Φεβρουαρίου 2012, 21:50
Ο Σύλλογος μας δίνει πάντοτε το «παρόν» στις εκδηλώσεις πολιτισμού. Με την παρουσία του δημάρχου Ξάνθης και την συμμετοχή κόσμου και πολιτιστικών συλλόγων πραγματοποιήθηκε η παρέλαση λαογραφίας όπως κάθε χρόνο σήμερα το μεσημέρι, 18 Φεβρουαρίου 2012, στην κεντρική πλατεία της Ξάνθης. Οι χορευτικές ομάδες των Λαογραφικών Συλλόγων της πόλης καθώς και τα φιλοξενούμενα χορευτικά απʼ όλη την Ελλάδα ξεκίνησαν από διαφορετικές γειτονιές και χορεύοντας και τραγουδώντας συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία όπου στήθηκε τρελό πανηγύρι χορού και τραγουδιού. Σε δήλωση του ο δήμαρχος Ξάνθης Μ. Στυ
Κλασικά ποντιακά εδέσματα, κυρίως από τις αγροτικές περιοχές
26
Απριλίου 2011, 15:12
Αθόγαλαν : Το καϊμάκ' ας σο γάλαν έλεγαν αθόγαλαν, «Οντες τρώτεν τ' αθόγαλαν, το μερτικό μ' αφήστεν...» λέει κ' η τραγωδία.Αλυκόν πίταν : Λαζουδί' αλεύρ' με πόλικον άλας, εποίν'νεν πίταν το πρωτικάρ' το κορίτσ' παραμονή Θεοφάνεια και όντες έτρωγαν α εδίψανανε και έλεγαν, άμον επιθυμίαν: «Ενοίγαν οι ουρανοί, πέλκιμ κανένας διγ'μασεν έναν ποτήρ' νερόν».Βούτορον : Οι παρχαρέτσες έβραζαν το γάλαν κ' εποίν'ναν ξύγαλαν, εδρουβάνιζαν α και το βούτορον έρχουτουν ψηλά και το ταν ντ' απομέν'νεν, εστράγγιζανα κ' εποίν'ναν πασκιτάν.Βραστάρ' : Παγιάτικα ψωμία, που ΄κ' εθέλ'ναν να χάναν ατα, έξυναν απάν' το
Το τσούγκρισμα των αυγών στον Πόντο
26
Απριλίου 2011, 14:53
Τα «κόκκινα» αυγάΤο Πάσχα και ξεχωριστά οι στιγμές της Ανάστασης ήταν ιδιαίτερα συγκινητικές για τους Ποντίους. Ήταν στιγμές που είχε συνδυάσει με τα πιο βαθιά εθνικά ιδανικά του.Η Ανάσταση στην Ανατολή γινόταν τα βαθιά χαράματα. «Όρθρου βαθέως», σύμφωνα με το Ευαγγέλιο.
Χριστούγεννα στον Πόντο
28
Δεκεμβρίου 2010, 14:14
«Τη Χριστού» (από το περιοδικό «Ποντιακή Εστία», τεύχος 59-60, 1954) Έτσι έλεγαν στα μέρη μας τα  Χριστούγεννα: «Τη Χριστού». Και ο κόσμος την περίμενε την μεγάλη αυτή εορτή, όπως και την Λαμπρή.  Τοποθετημένη και τούτη στο τέρμα μιας Σαρακοστής με τη πιο αυστηρή αποχή από την κρεοφαγία και κάθε αρτύσιμο, ήταν φυσικό, να κρατεί τον κόσμο σε αγωνία: «Πότε θα έρται τη Χριστού».  Όλοι ανεξαιρέτως νήστεψαν και μικροί και μεγάλοι. Καμιά παράβαση.
Θάλασσα - Μαύρη Θάλασσα
28
Δεκεμβρίου 2010, 14:12
Θάλασσα-Μαύρη Θάλασσαέναν παπόρ για στείλονεπαίρνεν και φέρνε μεν σουμάςκ'εν ελέπασε ολίγον Ας έτον και ας έλεπατον τόπο ντ'εγεννέθα,μερ έμνε, μερ ετράνινακ'ατώρα, μερ ευρέθαΑς έτον και να έλεπααξάν την Τραπεζούνταν,τ'άχαρα το ματόπα μουχαράς δέκρε γομούνταν Ατόσα χρόνε εδέβανετ'ομμάτεμ άλλο κ'είδαντον Πόντον, τον ανάσπαλτοντον Πόντον, την Πατρίδαμ.
Eυχές στα ποντιακά
16
Δεκεμβρίου 2010, 18:14
Πολλά καλά να ελέπ'ς. Υείαν και ευλογίαν και καλόν χρονίαν. Ο Θεόν να δι τα εφτά ευλογίας. Ο Θεόν να κόφτ' τα χρόνα μ' και να δί' ατα εσέν. Τη πουλί το γάλα να δί' σε ο Θεόν. Τη γατά σ' να παίρω. (Την κακή σου μοίρα να πάρω) Ν' αγιάζ' το στόμα σ'. Τη ευχή μ' να έης. Τη ευχήν τη Χριστού και τη Παναΐας να έης. Τούτζ να πιάντς και μάλαμαν να ίνεται. Το ποδάρι σ' σο λιθάρ' να μη παιρ'. (Να μην σκοντάψει το πόδι σου σε πέτρα) Το καλόν τ' εφτάς ο Θεόν να φέρ' εμπρά σ'. Χαλάλ να είν' ταμακά μ'. (Χαλάλι να είναι οι κόποι μου) Να ζήτε και να συγηράτεν. Ο Θεόν να δι όλα τα καλά.
Παροιμίες στα ποντιακά
16
Δεκεμβρίου 2010, 18:12
Παροιμίες Ο γάιδαρον εψόφεσεν 'ς σο ρασίν και η ζεμία έρθεν 'ς σο χωρίον. (όταν μεγαλοποιούμε τα γεγονότα) Οι πολλοί μαμήδες εφτάγνε το παιδίν λειψόν. (Εκεί όπου υπάρχουν πολλοί "ειδικοί" ,κάτι γίνεται στραβό) Αλάλετος γάιδαρος 'ς σην χαράν ντ' έργον έχ'. (Για εκείνον που πηγαίνει απρόσκλητος) Έδεσεν το νερόν αφκά σα ποδάρα τ'. (Εννοεί δόλια ενέργεια του ανθρώπου που επιδιώκει ηθικό υποσκελισμό άλλου) Ο φτωχόν όνταν επορεί και ο πλούσιον όταν θέλ'. (Ευνόητο) Τον αταψίζ έφτυναν και εκείνος έλεεν βρέχ'.