Προκηρύχθηκαν οι θέσεις για την διδασκαλία της Ποντιακής Διαλέκτου
14
Ιανουαρίου 2014, 02:00
Προκηρύχθηκαν οι θέσεις για την διδασκαλία της Ποντιακής Διαλέκτου- Πότε ολοκληρώνεται η υποβολή αιτήσεωνΣάρκα και οστά παίρνει το όνειρο χιλιάδων ποντίων για τη διατήρηση της ποντιακής διαλέκτου, ένα χρόνιο αίτημα των ποντιακών συλλόγων, με την Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντας για σύναψη σύμβασης έργου Ιδιωτικού Δικαίου για εκπαιδευτές Ποντιακής Διαλέκτου στα Κέντρα Δια Βίου Μάθησης που εξέδωσε το Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης. Ενδεικτικά το αντικείμενο εργασίας των Εκπαιδευτών Ποντιακής διαλέκτου θα είναι η διδασκαλία της Ποντιακής Διαλέκτου στα τμήματα μάθησης, η συμμετοχή στις συ
Παρουσίαση του βιβλίου «Μαθήματα Ποντιακής Διαλέκτου»
06
Μαΐου 2011, 05:20
Σε σχεδόν γεμάτη αίθουσα έγινε, στον Σύλλογο μας, η παρουσίαση του βιβλίου "Μαθήματα Ποντιακής Διαλέκτου" του Κυριάκου Σαχανίδη. Για το βιβλίο μίλησαν ο εκπαιδευτικός κ. Πετρόπουλος Αντώνιος και ο συγγραφέας. Ιδιαίτερα απολαυστικοί οι σατιρικοί διάλογοι, στην ποντιακή διάλεκτο, για θέματα επικαιρότητας, όπως η κ. Μέρκελ, πόθεν έσχες κ.α.
Πρόσκληση στην παρουσίαση του βιβλίου «Μαθήματα Ποντιακής Διαλέκτου»
30
Μαρτίου 2011, 03:02
Την Δευτέρα 4 Μαΐου 2011 και ώρα 20:00 στην αίθουσα εκδηλώσεων του συλλόγου Ποντίων, Παρ. Θερμοπυλών 8, θα γίνει η παρουσίαση του βιβλίου «Μαθήματα Ποντιακής Διαλέκτου». Για το βιβλίο θα μιλήσει ο εκπαιδευτικός Αντώνιος Πετρόπουλος. Κατα την παρουσίαση θα υπάρχουν διάλογοι την ποντιακή διάλεκτο.
Η ιστορική σημασία της ποντιακής γλώσσας
07
Φεβρουαρίου 2011, 04:54
Την ποντιακή διάλεκτο μιλούν στις μέρες μας εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην περιοχή του Πόντου.Πρόκειται για ένα γλωσσικό μόρφωμα, το οποίο θεωρείται ότι προέρχεται από την τοπική όψιμη Ελληνιστική Κοινή σε χώρο, με ιωνικό υπόστρωμα. Στη χώρα μας μιλιέται σήμερα σε διάφορες περιοχές, σε μεγαλύτερο βαθμό στη Μακεδονία (π.χ.
Παρουσίαση παραμυθιού στην Ποντιακή διάλεκτο
24
Ιανουαρίου 2011, 21:13
Τον μύθο του Αισώπου "Ο χαμαιλετάρτς και ο πάρδον" (ο Μυλωνάς και ο γάτος) στην Ποντιακή Διάλεκτο παρουσίασε στην Ξάνθη, κατά την διάρκεια της εκδήλωσης κοπής της βασιλόπιτας του συλλόγου Ποντίων Ν. Ξάνθης στις 23/1/2011, το εργαστήρι Ποντιακής Διαλέκτου της Ένωσης Ποντίων Πιερίας.Στις φωτογραφίες, η Πρόεδρος της Ένωσης και στιγμιότυπα από μικρό θεατρικό δρώμενο βασισμένο σε διάλογους από το βιβλίο του Κώστα Ε. Διαμαντίδη "Το ροδάφ' νον". Μια εξαιρετική προσπάθεια που πρέπει να τύχει της υποστήριξης όλων των Ποντίων και να βρει μιμητές.Θερμά συγχαρητήρια.
Οι μουσουλμάνοι Πόντιοι της Τραπεζούντας
07
Ιανουαρίου 2011, 22:56
Τα μέλη μίας απομονωμένης κοινότητας του Πόντου, κοντά στην Τραπεζούντα, μιλούν μια διάλεκτο με εντυπωσιακές ομοιότητες με την αρχαία ελληνική, «την πιο... στενή...
Θάλασσα - Μαύρη Θάλασσα
28
Δεκεμβρίου 2010, 14:12
Θάλασσα-Μαύρη Θάλασσαέναν παπόρ για στείλονεπαίρνεν και φέρνε μεν σουμάςκ'εν ελέπασε ολίγον Ας έτον και ας έλεπατον τόπο ντ'εγεννέθα,μερ έμνε, μερ ετράνινακ'ατώρα, μερ ευρέθαΑς έτον και να έλεπααξάν την Τραπεζούνταν,τ'άχαρα το ματόπα μουχαράς δέκρε γομούνταν Ατόσα χρόνε εδέβανετ'ομμάτεμ άλλο κ'είδαντον Πόντον, τον ανάσπαλτοντον Πόντον, την Πατρίδαμ.
Eυχές στα ποντιακά
16
Δεκεμβρίου 2010, 18:14
Πολλά καλά να ελέπ'ς. Υείαν και ευλογίαν και καλόν χρονίαν. Ο Θεόν να δι τα εφτά ευλογίας. Ο Θεόν να κόφτ' τα χρόνα μ' και να δί' ατα εσέν. Τη πουλί το γάλα να δί' σε ο Θεόν. Τη γατά σ' να παίρω. (Την κακή σου μοίρα να πάρω) Ν' αγιάζ' το στόμα σ'. Τη ευχή μ' να έης. Τη ευχήν τη Χριστού και τη Παναΐας να έης. Τούτζ να πιάντς και μάλαμαν να ίνεται. Το ποδάρι σ' σο λιθάρ' να μη παιρ'. (Να μην σκοντάψει το πόδι σου σε πέτρα) Το καλόν τ' εφτάς ο Θεόν να φέρ' εμπρά σ'. Χαλάλ να είν' ταμακά μ'. (Χαλάλι να είναι οι κόποι μου) Να ζήτε και να συγηράτεν. Ο Θεόν να δι όλα τα καλά.
Παροιμίες στα ποντιακά
16
Δεκεμβρίου 2010, 18:12
Παροιμίες Ο γάιδαρον εψόφεσεν 'ς σο ρασίν και η ζεμία έρθεν 'ς σο χωρίον. (όταν μεγαλοποιούμε τα γεγονότα) Οι πολλοί μαμήδες εφτάγνε το παιδίν λειψόν. (Εκεί όπου υπάρχουν πολλοί "ειδικοί" ,κάτι γίνεται στραβό) Αλάλετος γάιδαρος 'ς σην χαράν ντ' έργον έχ'. (Για εκείνον που πηγαίνει απρόσκλητος) Έδεσεν το νερόν αφκά σα ποδάρα τ'. (Εννοεί δόλια ενέργεια του ανθρώπου που επιδιώκει ηθικό υποσκελισμό άλλου) Ο φτωχόν όνταν επορεί και ο πλούσιον όταν θέλ'. (Ευνόητο) Τον αταψίζ έφτυναν και εκείνος έλεεν βρέχ'.
Αρνείται να πεθάνει η ποντιακή διάλεκτος
09
Δεκεμβρίου 2010, 07:23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΦΟΡΗΣ ΠΕΤΑΛΙΔΗΣΜία γλώσσα που κουβαλάει μία ιστορία 27 αιώνων είναι δυνατόν να πεθάνει αμαχητί, ενώ τη μιλούν χιλιάδες άνθρωποι -μουσουλμάνοι στον ιστορικό Πόντο, χριστιανοί ορθόδοξοι, απόγονοι προσφύγων ποντιακής καταγωγής στην Ελλάδα, αλλά και οι ποντακής καταγωγής πρόσφυγες και μετανάστες σε όλο τον κόσμο; Οταν είναι η μητρική γλώσσα των Ρουμ στον ιστορικό Πόντο και παιδιά προσφύγων μουσουλμάνων και χριστιανών επικοινωνούν, γράφουν ποίηση, λογοτεχνία, θέατρο και στίχους τραγουδιών σε αυτήν;Η αγωνία γι' αυτήν την εξέλιξη ώθησε την Ομοσπονδία Συλλόγων Ελλήνων Ποντίων στην Ευ